YAŞAM SEVGİYLE BAŞLAR

02 Şubat, 2025

MÜBAREK ETLİ EKMEK


 

MÜBAREK ETLİ EKMEK


Konyalının karnı etli ekmek yemezse asla doymaz…
 
Bir yanımız etli ekmektir bizim, bir yanımız küflü peynir böreği… Saç böreğini de şöyle ayrı bir yere koyuyorum… Su böreği demezsem şimdi vallahi ayıp olacak, onu da “şoraya” koyuyorum…
 
Börek yiye yiye, mayalı hamur gibi veya dam yuvağı gibi olduk desem yeridir. Burası çiftçi memleketidir efendim, hamur işlerinden Konyalı asla vazgeçmez, bilesiniz!
 
Geçen yıl 250 liralara korkarak yediğimiz etli ekmek bu sene sebil… 80 lira…
 
Serbest piyasa rekabetinin nihayet bir faydasını gördü Konyalı… Memnun olmayanlar da olmuştur elbet ve haklı yönleri de yok değil; çünkü, bu fiyatlara mahalle fırınlarında satmak, zararına satış demektir ama günde birkaç bin etli ekmek satıyorsanız tabii ki ciddi kâr elde edebilirsiniz… İşletmenin adını yazmayacağım; ilan panolarından zaten tanıyorsunuz…
 
Çekinerek gitmiştik, cümbür cemaat ama… içerisi hınca hınç dolu, ahali kakılı… (Kakılıyı bilirsiniz değil mi?) İki fırın yanıyor, etli ekmek yetiştiremiyorlar. Önce lahmacun yedik 45 lira… çok beğendim ama dedim ya etli etmek yimezsek, karnımız doymayor…
 
Uzun tahtaların üzerinde geldi etli ekmek, boyu bir metre sanırım… çıtır çıtır, ağzınızda dağılıyor, eti sebzesi tam kıvamında, mahalle fırınında kendiniz yaptırsanız bu fiyata mal edersiniz biraz daha içli de olabilir ama bu çıtırlık eve gidene kadar kaybolur…




 
Tabii geleneksel etli ekmek müdavimleri ayrı… gelenekte etli ekmek böyle uzun değildir, hamuru biraz daha kalın, ovaldir ve uzun değildir; daha çok elips şeklindedir ve hamuru mayalıdır. Ama bu etli ekmeği de ben beğendim…
 
80 liraya karnınız doyuyor… Tartışmalar yansımıştı geçenlerde fiyat üzerine ve etin kalitesiyle ilgili ama işletmeci aldığı kasapların ismini vermişti yanılmıyorsam. Ben çok beğendim. İyi olmasa Konyalı bu kadar ilgi gösterir miydi? Altlı üstlü iki salonda bazı zamanlar yer bulmanız zorlaşıyor.
 
Ve personel güler yüzlü…
 
Ama biz etli ekmeği böyle uzun tahtalar üzerinde değil de gazete serip üzerinde yemeye alışkınız! Böylece etli ekmeğin kültüre olan katkısı da ortaya çıkar ki bu da ayrı bir merasimdir. Eğer Konyalı değilseniz, siz şimdi etli ekmeği nasıl yiyeceğinizi de bilmezsiniz… Şimdi anlatamam, bilenler bilmeyenlere anlatsın!
 
Bugün yine gitsem mi acaba, mübarek etli ekmek yimeye?
 
Neyse şu şiirimle idare edin şimdilik:
 

ETLİ EKMEK
 
Canım çekti yine bugün
Aklım aldın etli ekmek
Fırınlarda sıra mı var
Nerde kaldın etli ekmek
 
Kaburgadan etin kardım
Domatesle biber sardım
Azıcık da soğan yardım
Sanki baldın etli ekmek
 
Zırh altında sildim seni
Okşayarak dildim seni
Benden önce bildim seni
Aşka geldin etli ekmek
 
Mayalanıp dinlendin mi
Şu Konya’da ünlendin mi
Koltuklarda inledin mi
Yerken güldün etli ekmek
 
İlla bir buçuk olmalı
Yanına ayran dolmalı
Nazikçe elle bölmeli
Hep hayaldin etli ekmek
 
Küreklere verdim seni
Ateşlere sardım seni
Gazeteye serdim seni
Düne daldın etli ekmek
 
Yalan oldu her şey yalan
Bir rüyadır şimdi olan
İhtişamlı dünden kalan
Bir masaldın etli ekmek
 
Sanmayınız cefalıyım
Yiyenlere vefalıyım
Etli ekmek kafalıyım
Şimdi bildin etli ekmek
 
TAHİR SAKMAN
 
 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız kişisel haklara ve yasalara uygun olmalıdır, yorumlarınızdan dolayı sorumlu olacağınızı lütfen unutmayınız.