"Yekte" veya "Yemek Destanı" adıyla da
bilinen ve Bülbül Hoca lakaplı Şerife Hanım tarafından yakılan bu türkümüzle
ilgili olarak hazırladığım derleme, Türk Folklor Kurumu’nun “Folklor” halkbilim dergisinin 88-89. sayısında yayımlandı.
Konya oturak repertuvarında
önemli bir yere sahip olan türkünün sözleri, dönemin yemeklerini aktarması
açısından da büyük öneme sahip. Tarihi yemeklerimizin izlerini türkünün sözleri
arasında sürmek mümkün. Pek çoğumuzun adını bile ilk defa duyacağı
yemeklerimizin neredeyse malzemelerinin de yetiştiği adresleri verecek kadar da
detaylandırıyor.
Peki, görebiliyor
muyuz?
Yıllardır şehrimizde
yapılan mutfak kültürü organizasyonlarında nedense bu türkümüze bakmak kimsenin
aklına gelmez…
Neyse bizden yazması…
Konya oturak repertuvarındaki türkülerimiz gibi o da geleceğe emanet…
Derginin editörü
Serap Gürsoy Hanımefendi’nin şahsında tüm emeği geçenlere ve Folklor Kurumu’na
Konya folkloruna olan ilgilerinden dolayı teşekkür ederim.
Ne demişti coşkun bir
Konya türküsü:
Kebabı ince doğra
Geçerken bize oğra
Benden başka (yâr) seversen
Bilinmez derde oğra
Bizler Konya’yı
sevmeye devam ediyoruz…
TAHİR SAKMAN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlarınız kişisel haklara ve yasalara uygun olmalıdır, yorumlarınızdan dolayı sorumlu olacağınızı lütfen unutmayınız.