YAŞAM SEVGİYLE BAŞLAR

15 Aralık, 2022

VEFASIZLIĞIN ÖLDÜRÜR KONYA

Merhum Ayas'ı anma toplantısı sonrasında bir hatıra....


“Yazdık da ne oldu” sorusu beynimde bir matkap gibi dolanıyor…

Dün; şehrimizin eski gazetecilerinden, Konya Gazeteciler Cemiyeti’nin ilk başkanı, öğretmen, Konya Halkevi’nin bir dönem vekaleten başkanlığını da yapan, Mevlâna ihtifallerini ilk düzenleyenlerden, Konya’da ilk çocuk gazetesini yayımlayan, şehir kültürünün önemli isimlerinden aydın bir hemşehrimizi, Namık Ayas’ı anmak için toplanmıştık…



Konya Kültür ve Turizm Derneği tarafından düzenlenen toplantı… çok üzgünüm Konya, çok vefasızsın… Ömürlerini kültüre adayan insanlarımıza karşı çok duyarsızsın…

En azından Konya Gazeteciler Cemiyeti’ni orada görmek isterdik… Sonra yıllarca yazdığı, emek verdiği gazete, bir muhabir gönderemez miydi?

Prof. Dr. Mustafa Özcan

Prof. Dr. Mustafa Özcan Hocam, her zamanki zarifliği ile bir Konyalıdan daha çok sahip çıktığı şehir kültürünün bu önemli ismi hakkında yaptığı araştırmaların bir kısmını paylaştı. Sayın Özcan; Namık Ayas’ın tasnif ettiği yazılarından örnekler verirken, onun şehir için ne anlama geldiğini de gösterdi bir anlamda. “Yazdık da ne oldu” derken Mustafa Özcan Hocam, aslında yanıtını herkesten daha iyi biliyordu.

Mehmet Gündoğdu

Eski dostlardan, geçmiş dönemlerde yıllarca şehrimizdeki birçok gazetede kültür, sanat sayfaları hazırlayan ve bu uğurda sağlığını bile tehlikeye atan Mehmet Gündoğdu arkadaşımız da anlattı Namık Ayas’ı…

İsmail Detseli

Sonra İsmail Detseli, ilerlemiş yaşına rağmen merhum Ayas’la olan bir anısını anlattı.

Merhum Namık Ayas'ın kızı Günden Ayas Ebesek

Merhum babası gibi öğretmen olan kızı, Günden Ayas Ebesek Hanımefendi ise babasını anlatırken, gözyaşlarını zor tuttu. Oldukça duygusal bir konuşma yaptı; aile hatıralarının ve solgun resimlerinin bir kısmını bizlerle paylaşmak lütfunda bulundu.

Tüm konuşmacılara ve anma toplantılarının süreceğini söyleyen Konya Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Sayın Nilgün Çelebi Hocama teşekkür ederiz.

Toplantıdan sonra ince düşünmek de bize kalıyor sanki… Ah bu ince düşünceler…

Ömürlerini Konya için tüketmiş bu insanlara, görkemli bir anma toplantısı bile yapamıyoruz…

Geçtiğimiz günlerde Seyit Küçükbezirci’nin 4. ölüm yıl dönümüydü, kaçımız hatırladık? Sonra Feyzi Halıcı, Selçuk Es, Sefa Odabaşı, Nevzat Küçükerdoğan, Yalçın Dikilitaş, İbrahim Sur, Koray Ekener, Ümit Necati Pancı, Mahmut Sural, Şahap Uzluk, Muhtar Bedir, İhsan Hınçer, Mehmet Önder, Celaleddin Kişmir, Rıdvan Bülbül, Hasan Özönder, Panos Özararat, Ahmet Ziya Özkul, M. Ali Apalı… aklıma ilk gelenler…

Bu insanların küçük salonlara sığmayacağını, anlamlı, geniş zamanlara yayılan görkemli gecelerde anmak gerektiğini ne zaman hatırlayacağız?

Ah, bu ince düşünceler…

Hiçbir şey öldürmez, vefasızlığın öldürür Konya…

TAHİR SAKMAN


Sağ başta Tahir Sakman, Günden Ayas Ebesek ile birlikte toplantı sonrası...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız kişisel haklara ve yasalara uygun olmalıdır, yorumlarınızdan dolayı sorumlu olacağınızı lütfen unutmayınız.