YAŞAM SEVGİYLE BAŞLAR

02 Aralık, 2022

DAR'ÜL MÜLK


 Bugünlerde şehirdeki ilan panolarında Konya Büyükşehir Belediyesi’nin dar’ül mülk sloganıyla tarihi eserler ile yeni yapılmış veya yapılacak kültürel faaliyetlerle / restorasyonlarla ilgili duyurularını görüyoruz.

 

İçeriğine bir diyeceğimiz yok; yeter ki Alâaddin Köşk’ünün kalıntısı üzerine yapılan ucube gibi olmasın!.. 

 

Selçuklu’nun başkentine yakışmalı yapılan her şey…

 

Başkent deyince, duyuruların sloganı “dar’ül mülk”e takıldım… Mecazi kullanımlarını bir yana bırakırsak, başkent anlamında özellikle de Selçuklu’nun başkenti Konya için kullanılmış bir dönem…

 

Şuna, dar’ül mülk demek yerine, başkent desek daha iyi olmaz mı?

 

Türkiye’nin en büyük ihya projesi olduğundan bahsediliyor. İhyadan kastın birtakım mekânları, tarihi eserleri yenilemeye tabi tutmak, güzelleştirmek olarak algılıyorum buradaki anlatımıyla…

 

Projenin içinde Zafer ve Kültür Park bölgesindeki binaların baştan aşağıya yenilemeye tabi tutulması da var. Bu binalar için milyonların harcandığını da söylemem gerek tabii…

 

Zafer’de hani önünden geçerken bile çekindiğimiz mağazaların, bırakın mülkiyetini satın almayı; kiralarına bile yetişemeyeceğiniz dükkânların ve binaların, ücretsiz olarak dış cephelerine giydirmeler yapıldı, kepenklerine, tabelalarına varıncaya kadar  yenilendi.

 

Ben de diyorum ki şu fakir fukaranın da akan damlarına bir el atsanız; onların da evlerini bir yenilemeye tabi tutsanız olmaz mı?

 

Zenginlerin milyonluk mülklerine harcadığınız paranın birazını, azıcığını da gariplerin başlarını soktukları yerlere yapsanız?

 

Hani pazarlardan atık sebze toplayan… evine ekmeği bile zor götüren, giysisi olmayan, çocuğuna simit parası bile veremeyen, yüreği yaralı, boynu bükük ama onurlu insanlara?

 

Farkında mısınız bilmem ama bu ihya işi hayır işiyse, bu hayrı en çok onlar hak ediyor; insanı ihya edemiyorsanız, binaları ihya etmişiniz ne anlamı var; mekâna şeref katacak olan insandır, insan…

 

Ve bunu da en çok bizim insanımız hak ediyor, sizce?

 

TAHİR SAKMAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız kişisel haklara ve yasalara uygun olmalıdır, yorumlarınızdan dolayı sorumlu olacağınızı lütfen unutmayınız.