YAŞAM SEVGİYLE BAŞLAR

06 Aralık, 2022

YÜZÜCÜLER


 

Son dönemde izlediğim en iyi dramlardan bir tanesiydi “Yüzücüler…” ve kesinlikle bu film Suriyeli sığınmacılara olan bakış açınızı değiştirmeye talip…
 
Suriye’de sporcu bir babanın; sporcu, yüzücü iki kızı, Suriye’de karışıklık başlayınca canlarını kurtarmak için erkek kuzenleriyle birlikte İstanbul, Midilli, Makedonya, Macaristan güzergahını izleyerek Almanya’ya ulaşmalarını konu alıyor.
 
Filmi izlerken Ege’nin serin sularını teninizde hissedecek, Macar sınırında köpeklerin sesi kanınızı donduracak… bundan emin olabilirsiniz. Kardeşler Almanya’ya ulaştıkları zaman yaşadıkları sevinçle siz de havalara sıçrayacaksınız.
 
Bugün ülkemizde yaşayan milyonlarca sığınmacıya farklı bir gözle bakmanın, olayı bir insanlık dramı olarak görmenin yolunu açıyor film... Emperyal güçlerin iştahlarını kabartan zengin petrol yatakları ve bulunduğu konum itibariyle jeopolitik önemi, milyonlarca insanın dramını sonuç olarak ortaya çıkartıyor.
 
Her ne kadar filmdeki Suriyeliler, bizdeki Suriyelilere hiç benzemese de bu insanları sadece insan olarak görmemize engel değil elbette… Yıllardır emperyallerin yeni silahlarını, stratejilerini denedikleri bir oyun alanına çevirdikleri Suriye’de akan kan, ne zaman diner bilinmez ama sömürge zihniyetiyle hareket edenlerin, ellerini bu ülkeden çekmedikçe, bu insanlara huzur çok uzak görünüyor.
 
Uygarlığı, teknolojiyi; insanın, sevginin, barışın bir aracı yapmadıktan sonra ne işe yarayacağını Suriye’ye bakıp görebilirsiniz. Suriye, coğrafyadaki birçok ülkenin başına gelenleri çok acı bir biçimde yaşıyor ve aslında ciddi bir uyarı da veriyor; ders almayanların ve emperyal oyunlara kapıları açmanın ne kadar tehlikeli olduğunu da gösteriyor.
 
Batı’nın, çıkarları söz konusu olduğu çoğu zaman kendi savunduğu değerlere de ters düştüğünü, bizlerin bu oyunlara fırsat vermemesi, uyanık ve güçlü olmamız gerektiğini bir kez daha hatırlıyorsunuz.
 
Ege’nin serin sularına yenik düşen binlerce mültecinin yaşadığı çaresizliğe düşmeden bilmeliyiz; ülkemizdeki demokrasin kıymetini… ve ülkemizin kurucu kadrolarına olan şükranlarımızı bir kez daha yinelemeliyiz:
 
Sevgili Ata’m, bizlere öyle bir ülke kurmuş ve emanet etmişin ki bölgemizde yüz yıldır ayakta duran tek ülkeyiz ve daha nice yüzyıllar ayakta duracağız, kıyamete kadar, kurduğun Cumhuriyeti yaşatacağız…
 
TAHİR SAKMAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız kişisel haklara ve yasalara uygun olmalıdır, yorumlarınızdan dolayı sorumlu olacağınızı lütfen unutmayınız.