MAZHAR
SAKMAN TÜRKÜ HAZİNESİ 30 EVVELA YÜRÜTTÜK BAŞTAN ÇORBAYI (YEMEK DESTANI-YEKTE)
Kadim
şehrin tarihi yemeklerini anlatması ve bir kadın hocanın yazdığı bu türkünün
Konya oturaklarında yer bulması açısından önem kazanan bu türkümüzü, Konyalı
yazarlardan İbrahim Aczi Kendi’nin kayınvalidesi, Mazhar Sakman’ın
paylaştığımız pek çok kaydında eşlik eden udi sanatçımız merhum Cenap Kendi’nin
de ninesi olan Şerife Hanım veya namı diğer Bülbül Hoca’nın yaktığı söylenir.
Şerife
Hanım’ın, şair yönüyle hocalığını lakabında ustalıkla birleştiren Konyalı, ona “Bülbül
Hoca” demiştir ve bu isim zamanla kendi isminin önüne geçmiştir.
Cuma
günleri kadınlara vaaz eden onlara ilahiler okuyan Bülbül Hoca hakkında detaylı
bilgi "S. Nüzhet Ergun ve M. Ferit Uğur ikilisinin 1926 yılında yayımladığı Konya
Vilayeti Halkıyyat ve Harsiyyatı” isimli kitapta verilmiştir. 1847 yılında Konya’nın
Kalecik Mahallesi’nde doğan Bülbül Hoca, 1932 yılında aramızdan ayrılmış.
Mazhar
Sakman, Cenap Kendi ile olan sohbetlerinde Bülbül Hoca’dan her zaman saygıyla
söz etmişler birçok şiirinin olduğunu ifade etmişlerdir. Şehrimizin sanat
hayatında kadınların etkisini de gösteren bu türkü zamanla eklentiler alsa da
hâlâ Konya yemeklerini anlatan en iyi eserdir. Şiirde “Bin üç yüz on dörtte yaptım destanı” mısraı,
Bülbül Hoca’nın destanı 1898/1899 yıllarında söylediğini göstermektedir. Hepsine
rahmetler olsun…
Türkünün
tam metni Mazhar Sakman’dan yazdığım şekliyle şöyledir:
Evvela
yürüttük baştan çorbayı
Sarımsakla
terbiye olmuş paçayı
Domatesle
pişirmeli bamyayı
Midemizi
açsın hoş misal olsun
Bihamdülillah
hiçbir şeyi taşlamam
Yağ
içinde yumurtayı boşlamam
Yumuşak
somun olmayınca başlamam
Semiz
etin kenarları al olsun
Baklava
ile börek derkenar ola
Şeker
helvası da pür hisâr ola
Toplanıp
ihvanlar bir karar ola
Sıtk-u
muhabbetli ehli hâl olsun
Katmeri
ince aç yağın sakınma
Sakın
ona haşhaş yağı kullanma
İnce
etten olur hem de çullama
Tavada
pişmiş bir kızıl hâl olsun
Enginar ile kereviz ıspanak
Karnabetle semiz ota birle bak
Patata tomata böğrülce kabak
Onlar da içinde hasbihal olsun
Mısırgayı
bir hâl edin öldürün
Ortasına
fıstık pirinç doldurun
Dolmaları
üçer üçer kaldırın
Kuvveti
bedene irtihâl olsun
Mıkla
cilbir mantı kaygana gelsin
Makarna
ile keşkek kuskus çekilsin
Şalga
pişip gelirken dökülsün
Kalan
yemekler de istimal olsun
Köfte
yaprak bir de lahana dolması
Sarı
erik zerdâli nohut yahnısı
Zülbiye
pancar turp salatası
Anlar
da içinde pür kemâl olsun
Tabakta
turşu da kalmasın mahzun
Zeytinyağ
üstüne sıkılsın limon
Balığı
kızartın getirin pürhûn
Yiyelim
bizlerde can misal olsun
Yiyenler
nimetin şükrün bilirse
Vücut
kuvvet bulup hâlin alırsa
Bu
yemekler bize her gün gelirse
İsterse
altı ay oruç hâl olsun
Sebebin
işleyip karin gözetsin
Herkes
varıp nasibin deşirsin
Günde
bana üçer üçer getirsin
Hulku
huyu güzel bir ayal olsun
Taan
itmen ahbaplar siz bu âşıkı
Nimet
ucuz amma budur layıkı
Çok
istemem ben keseme harçlığı
Beşibirlik
ile bir riyal olsun
Hak
verir dostuna yarınki günü
Çorbada
yemeklerin önüdür önü
Yemeklerin
bastırmak için üstünü
Kahve
ile tütün on çuval olsun
Palize
ile muhallebi araya
Kifayeler
dursun hep bir sıraya
İki
tatlı tuzlu gelsin sofraya
Kaymak
güllaç ile şeker hâllolsun
Canım
hem börülce bakla da ister
Yıldız
kökü Çayırbağı’nda biter
Patlıcan
ortanın gayretin güder
Karpuz
üzüm divlek üç misal olsun
Kadifin
telini kırmalı gülü
Üzeri
kokulu amberli gülü
Pilavın
üstüne getir sütlüyü
Yiyelim
bizler de can cemal olsun
Bihamdülillâh
yedik nimet ve nanı
Bizim
zamanımız bolluk zamanı
Bin
üç yüz on dörtte yaptım destanı
Okunsun
dillerde pür icmâl olsun
https://www.youtube.com/@tahirsakman-Konya
https://youtu.be/hyHWXmN9RNY?si=UYiAoqjir9RHVztP
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlarınız kişisel haklara ve yasalara uygun olmalıdır, yorumlarınızdan dolayı sorumlu olacağınızı lütfen unutmayınız.