YAŞAM SEVGİYLE BAŞLAR

17 Haziran, 2022

ŞİİRE VE KUL REMZİ’YE SAYGI VE ŞÜKRAN


 “1996 yılında başladığımız Salı Sohbetleri'ni, korona günleri de dahil hiç aksatmadan 26 senedir sürdürüyoruz” diyordu Dr. Mustafa Güçlü… ve devam ediyordu “sevsek de sevmesek de Türk insanını ilgilendiren her konuyu konuşuyoruz…”

Bu alanda böyle uzun soluklu bir kültür mecrası sanırım yoktur. Fikri yapılarına uymayan pek çok insan anlatılmış veya dinlenilmiştir. Bu yönüyle de çok takdir ederim Salı Sohbetleri’ni… Konya Aydınlar Ocağı, Dr. Mustafa Güçlü ve diğer ekip arkadaşlarıyla birlikte “salı günlerini sallıyorlar” desem yeridir.

Ve geçtiğimiz salı günü yıllarını şiire vermiş ve hâlâ ilk günkü heyecanlarını taşıyarak “Kul Remzi” mahlasıyla şiir söyleyen Remzi Samancı abimizin 85. yaş günü nedeniyle düzenlenen “Şükran Gecesi” vardı.

Foto: T. Sakman. Remzi Samancı şiir okurken.

    Remzi abimiz kendini anlattı, 70 yıldır söylediği şiirlerinden okudu, bizler de onunla birlikte o heyecanlara ortak olmanın kıvancını yaşadık.

Geçmiş günlerden bahsederken… onu ilk tanığım yer bir meyhaneydi. İstasyonun karşısında küçük ama sevimli ve dost sohbetlerinin yapıldığı bir meyhane…

Yıllar sonra bu meyhaneyi ve Remzi abiyi “Leyla’dan Mevlâ’ya Cennete Yürüyüş” isimli romanımda “Edep Meyhanesi” isimli bölümde anlatacaktım tüm çıplaklığıyla…

1937 yılında doğan koca çınar 85 yılı geride bırakırken… şiir heyecan işidir, birçok şair yaş ilerlediği zaman şiirden öyküye, romana döner… heyecan biterse şiir biter...

Remzi abimiz 85 yaşına rağmen heyecanla şiir söylemeye devam ediyor. Doğaçlama akrostiş şiirler söylüyor. 

Sanatla; şiirle uğraşan insanlarımızın yüreği yufka, gözleri yaşlı, kalpleri insan sevgisiyle doludur. Tam Remzi Samancı gibi…

Foto: T. Sakman. Remzi Samancı torunu ile birlikte.

Konya Aydınlar Ocağı’na, şehir değerlerine sahip çıktıkları için teşekkür ederken, koca çınara da nice 85 yıllar diliyorum.

Söz kime ait bilmiyorum ama ilk Vedat Sakman abimden duymuştum:

“Sanatın yoksulluğu, hayatın zenginliğinden iyidir.” Sanki tam Remzi abi için söylenmiş gibi…

Sen şiirini söylemeye devam et Remzi Abi, şehrin sokaklarında sesin hep yankılansın…

Foto: T. Sakman. Remzi Samancı, gelini ve torunu ile birlikte 85. yaş günü pastasını keserken. Sol başta Dr. Mustafa Güçlü ve arka planda Hikmet Peker.

Sözü Remzi Samancı’ya bırakalım:


Unutmuşum kendimi sen zevkten zevke koşarak

Nar ateşi benliğimi neden sahip eyledin

 

Bendi yıkan sel gibiyim durmadan hep koşarak

Taştan taşa vurup beni lime lime eyledin

 

Her halinle göze batıp işlemişken gönlüme

Azat etmek şöyle dursun beni köle eyledin

 

Çok güzeller var çevrede lakin gözüm görmüyor

Bu halime sensin sebep kalbim âmâ eyledin

 

Şiirin tamamını Remzi Samancı’nın sesinden dinlemek isteyenler için link:

 

https://drive.google.com/file/d/1U10r_hGGNWffdGovgt0mnlH8k-a29ujG/view?usp=sharing


TAHİR SAKMAN


Foto: Hasan Karaca. Remzi Samancı 85. yaş gününde Tahir Sakman ile birlikte.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız kişisel haklara ve yasalara uygun olmalıdır, yorumlarınızdan dolayı sorumlu olacağınızı lütfen unutmayınız.