YAŞAM SEVGİYLE BAŞLAR

29 Eylül, 2023

GANİRE PAŞAYEVA’NIN ARDINDAN





2018 yılından bir hatıra; Türk Dünyası Bacıbey Festivali'nde dönemin Belediye Başkanı Fatma Toru'yla birlikte...

 

GANİRE PAŞAYEVA’NIN ARDINDAN

 

TÜRK’ÜN KIZI
 
Türk'ün kızı Türk'ün kızı
Türk'ün parlak bir yıldızı
Uçmağa varmış Ganire
Yokluğundur büyük sızı
 
Ötmez oldu bülbülleri
Açmaz oldu al gülleri
Rahmet olsun Paşayeva
Yasla doldu Türk illeri
 
Göğümüzde bir söz kaldı
Hayalin gitse de töz kaldı
Ah Ganire Paşayeva
Turan şimdi öksüz kaldı
 
TAHİR SAKMAN
 

Dün akşam Konya Mistik Müzik Festivali’nde “İstanbul Devlet Türk Halk Müziği Korosu” sahne aldı. Türk Dünyası’nda önemli bir şahsiyet olan Ganire Paşayeva için en azından sanatçılar yakalarına siyah bir kurdele takabilirlerdi.  Anısına saygı gösterilebilirdi ama olmadı… Sana neler oluyor Konya?


2018 yılında Meram Belediyesi’nde Konevi Kültür Merkezi Sanat Yönetmeni olarak çalıştığım dönemlerde "Türk Dünyası Bacıbey Festivali" düzenlemiştik.
 
Türk Dünyası Bacıbey Festivali’ne davet üzerine kırmayıp gelmişti. Sıcak, cana yakın kişiliğiyle tanıştığı herkesin gönlünü bir çırpıda kazanan dost canlısı, Türk canlısı bir candı… Türk kültürü için didinen, Azerbaycan Milli Meclisi’nde bağımsız milletvekili olarak özellikle kültürel faaliyetlerde ve Türk harsının korunması için verdiği emeklerle Türk dünyasında çok sevildi.


Ganire Paşayeva Meram Belediyesporlu sporculara ödül verirken...

 
Türk Dünyası Bacıbey Festivali’nde onu takdim ederken “Biz, iki Devlet tek milletiz; can Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva” diye anons ettiğimde çok mutlu olmuş, bana şiir kitaplarından hediye etme nezaketi göstermişti.
 
Festivalde sahne alan Özbek sanatçı Shahruza Allanazarova’dan Türk dünyasında popüler olan “Ala Göz” şarkısını istemiş, olanca zarafetiyle kalkıp dans etmişti.


Türk Dünyası Bacıbey Festivali'nde sahne alan ve Bayan Paşayeva'nın isteği olan Ala Göz şarkısını seslendiren Özbek Sanatçı Shahruza Allanazarova... 


Türk Dünyası Bacıbey Festivali’ne ne yazık ki Meram Belediyesi sahip çıkmadı, oysa Türk Dünyası ile sağlam bir köprü kurulmasına kültürel anlamda ciddi katkıları olacaktı.




 
Turan illerinde çok sayılan ve sevilen, Avrupa Konseyi’nde Türkiye’nin tezlerini Türk’üm diyerek savunan Ganire Paşayeva’ya rahmet dilerken, 2015 yılında Ankara’da yayımlanan “Aşk Başka” isimli şiir kitabında yer alan “Turan” isimli uzun şiirinden bir bölümünü yayımlıyorum:

 

En güzeli, biz kardeşiz,
Biz ki Turanlı Türkleriz!
Bunu bize onlar dedi
Yiğidimiz o Alp dedi
Hüseyinzade Ali Bey
Bunu bize Gaspıralı,
Bunu bize Gökalp dedi…
Atatürk gibi bir ata;
Haydar gibi deha dedi…
 
GANİRE PAŞAYEVA





 
TAHİR SAKMAN





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız kişisel haklara ve yasalara uygun olmalıdır, yorumlarınızdan dolayı sorumlu olacağınızı lütfen unutmayınız.