YAŞAM SEVGİYLE BAŞLAR

24 Eylül, 2023

20. KONYA MİSTİK MÜZİK FESTİVALİ


 

20. KONYA MİSTİK MÜZİK FESTİVALİ
 
Dünyanın sayılı festivalleri arasında gösterilen Konya Mistik Müzik Festivali dün 250 semazenin tevhit söyleyerek Alâaddin’den, Mevlâna Meydanı’na Vuslat yürüyüşüyle başladı. Meydanda sahne alan Halvetî-Cerrâhî Devrânı Türk Tasavvuf Mûsîkîsî ve Folklorünü Araştırma ve Yaşatma Vakfı, Ahmet Özhan idaresinde Cerrahi tarikatının zikir ayinini yaptılar. Daha sonra 250 semazen, sembolik olarak bir selamlık bir sema yaptılar.






 
Akşam bölümünde ise Nevşehir Hacı Bektaş Semah Topluluğu sahne alarak Alevi-Bektaşi deyişleri eşliğinde semah programını gerçekleştirdiler.




 
Programlara Konya’nın ilgisi yoğundu. 250 semazenin göğe kanat açar gibi tennurelerini açmaları muhteşem manzaralara sahne oldu. Halveti Cerrahi Vakfı’nın zikir programında da zaman zaman konsantrasyonun yükseldiği anlara şahit oldu izleyenler. Semah programında ise Anadolu’nun bağrından adeta fışkıran ezgilere kanat oldu canlar ve Konya semalarına, semahlarla gökyüzünde nurdan izler bıraktılar.

 
Akşam bölümündeki programın sadece 15 dakika geç başlaması elbette sevindiriciydi ama oturacak bir sandalye bile olmaması çok insanın dönmesine neden oldu. Bu yıl havaların da güzel olması, programların açık havada yapılmasına imkân sağlıyor ancak alana birkaç yüz olsun sandalye konulamaz mıydı soruları aklımıza geliyor ister istemez…





 
Geçtiğimiz yıllarda festivalde çok renklilik hakîmdi, sonraları bu terk edildi. O kadar çok farklı dinlere ait grupları dinlemiştik ki çok şanslıymışız. Geçtiğimiz yılların birinde Tibet’ten bir ekip gelmiş, Budist bir ayin gerçekleştirmişti. Bazı çevreler bunu çok eleştirmiş; “Müslüman mahallesinde salyangoz satmak” olarak değerlendirmişlerdi. Bu yıl da, son yıllarda olduğu gibi İslam ülkelerinden gelen topluluklar sahne alacak.




 
Ayrı bir coşku katan İran, Hindistan gibi ülkelerin müziklerini dinleyemeyecek olsak da programların tamamını izlemeyi planlıyorum, ayrıca sizi de bekleriz ama portatif sandalyenizi getirmeniz şartıyla…
 
TAHİR SAKMAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız kişisel haklara ve yasalara uygun olmalıdır, yorumlarınızdan dolayı sorumlu olacağınızı lütfen unutmayınız.