BALCAN TİRİDİ

BALCAN
TİRİDİ
“Namaz,
niyaz, boğaz…”
Konyalının
düsturudur gibidir bu deyim… Boğaz olmazsa, ne namaz olur ne niyaz… Belki de bu
nedenledir yemeğe düşkünlüğümüz…
Mevlevî
mutfağında boğazdan amacın ibadet ve taat için gerekli enerjiyi sağlamak olduğu
bilinirse, bu deyimi anlamak daha da kolaylaşır…
Yemeklerimiz
yağlıdır ve karbonhidrat açısından oldukça zengindir. Hamur işleri Konya
mutfağında ön plana çıkarken, çiftçi memleketi olduğumuzdan dolayı toprakla
sürekli haşır neşir olmamız bunu gerektirmiştir. Bu durum doğal bir
zorunluluktur.
Bugünlerde
“yerli” sebzeler yavaş yavaş vedaya hazırlanırken… Anamın balcan tiridi aklıma
düştü… Koskoca yaz biterken balcan tiridi yemeden uğurlamak ayıp olacak! Her ne
kadar Kumköprü balcanı artık tarih kitaplarında yer alsa da… Aslında Kumköprü’nün
kendisi de tarih olmuş…
Bir
gün zaman ayırın Kumköprü, Uluırmak, Sedirler vs. … cesaretiniz varsa bir
gezin, gözlerinize hakim olamayacaksınız; bağlarımız, bahçelerimiz betona,
ranta kurban edilmiş… ve belki de o eski ihtişamlı günlerden sarkan bir asma
yaprağının feryadını duyacaksınız…
Cesaretiniz
var mı?
Her
neyse şükür ki hâlâ o elleri öpülesi ninelerimiz küçücük bahçelerinde yetiştirdikleri
avarları pazarlara getiriyorlar… Diyorum ki belediyeler bu ninelerimizden
pazarlarda işgaliye ücreti almasa ne olur ki batarlar mı? Onlara madalya taksak
yeridir. Çoktan hak ediyorlar, onların sayesinde yerli sebzelerimizi hâlâ taze
taze yiyebiliyoruz.
Kumköprü
balcanı olmasa da yerli patlıcan aldım Muhacir Pazarı pazarından… Gerisi eşime
kaldı… Hiç abartısız, süslemesiz, natürel ama lezzet patlaması Nirvana… Patlıcanları
eşim küçük doğrar ve tandır ekmeğinin üzerine…
Aman
Allah’ım tutmayın beni…
Tiridin
çok çeşidi var şehrimizde ama bu balcan tiridi çok başka… Üzerine yoğurt da
ilave edebilirsiniz hatta tereyağı da… biberle, domatesle, maydanozla
süsleyebilirsiniz, ben natürel olmasını tercih ediyorum, yoğurdun üzerine
tereyağı eklerseniz ağırlaşacaktır. Oldukça
da ekonomik bir yemek, bayat ekmeklerinizi değerlendirebilirsiniz.
Eşimin
rahmetli büyükannesi Şerife ninemiz tirit için “evin arkasını dolanmadan erir”
derdi ama o toprakla çalışanlar için söylenmiş olmalı, bizim gibi tiridin
üstüne iki saat uyku çekenler için değil!
Kendinize
bir iyilik yapın; Hatçabanın yetiştirdiği balcanlardan bulun… Mutlaka balcan
tiridiyle yaza elveda deyin…
Sonra
kış gelsin, kar yağsın şöyle iki metre o zaman da size küflü peynirden bir
tirit yaparım. Bir sündürme, bir papara…
Konyalıda
ne tirit biter ne yarenlik…
TAHİR
SAKMAN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlarınız kişisel haklara ve yasalara uygun olmalıdır, yorumlarınızdan dolayı sorumlu olacağınızı lütfen unutmayınız.