YAŞAM SEVGİYLE BAŞLAR

30 Ekim, 2023

CUMHURİYET BAYRAMI / SEVİNCİ / KIVANCI NOTLARI


 

CUMHURİYET BAYRAMI / SEVİNCİ / KIVANCI NOTLARI
 
·     Cumhuriyet Bayramı resmî törenlerine halkın ilgisi oldukça yoğundu. Yaklaşık 1,5 saat süren programa “Selçuk Üniversitesi Halk Oyunları ekibi damgasını vurdu” desek yeridir; ancak halk oyunlarını protokol harici izlemek oldukça zordu. Protokol tribünlerini saran basın, koruma vs. ordusu halkın görüşünü kapattı. Askerlerin resmi geçidi oldukça kısaydı. Meslek kuruluşlarından hiç katılım olmaması da ayrıca dikkat çekti.



·     Buna rağmen halkın coşkusu hissediliyordu; gençlerin, çocukların ve özellikle kırmızı beyaz giysileriyle Konyalı kadınların katılımının yoğun olması, akşam yapılacak fener alayının habercisi gibiydi.



·     Zafer gün boyu kalabalıktı; Konyalının Cumhuriyet Bayramı heyecanı şehrin taşını, toprağını sarmıştı. İnsanlar şen şakrak, ellerinde bayraklarla sessiz bir tepki ortaya koyar gibiydiler.


·     Kültür Park, İzmir Marşı’yla inlerken, Konya uzun süredir görmediği böyle bir heyecana tanık olmanın sevincini yaşıyordu. Mehter Konseri ilgi görmesine rağmen Cumhuriyet sevincini yansıtmaktan uzak bir repertuvarla sahne aldı. Halkın sevincine ve coşkusuna ortak olamadılar.


·     Saat 17.00’de Kılıçarslan Meydanı’nda başlayan CHP’nin yürüyüşü de belki ilk defa böyle kalabalıktı. Binlerce Konyalı marşlar eşliğinde yürürken aslında CHP’ye de ince bir mesaj veriyorlardı; nerede toplanılması gerektiğini göstermişti onlara Konya…



·     Konya Valiliği tarafından düzenlenen fener alayı ise kelimenin tam anlamıyla müthişti. “Eski bayramlar” falan demeyeceğim çünkü alandaki kalabalığın coşkusu, günümüzde Cumhuriyete yapılan saldırılara karşı da bir tokat niteliği taşıyordu. Hayatım boyunca ilk defa Konya’yı böyle bir kalabalıkla Cumhuriyet Bayramı kutlarken görüyordum. Cumhuriyetimizin 50. ve 75. yılı kutlamalarını da görmüştüm ama bu heyecan başka bir anlam taşıyordu.



·     Alanda hiçbir plan, program olmamasına rağmen Konya, kendi organizasyonunu kendisi yaparak, sloganlarla yürürken, her kesimden insanın tek bir amaç uğruna yürümesi gözlerin yaşarmasına da neden oluyordu.



·     Kortejin bir ucu Zafer’i çoktan geçmişken sonunun hâlâ Kılıçarslan Meydanı’nda olması katılımın yoğunluğu hakkında bir fikir verir sanırım. Aslında çok da şaşırmamak gerekir ki Konya’nın Millî Mücadele’de en çok şehit veren illerin başında gelmesi, Atatürk’ün en çok ziyaret ettiği şehirlerden biri olması, Atatürk’ün kendisine bu şehirden manevi baba seçmesi, Batı Cephesi Karargâhını Akşehir’e kurarak sırtını Konya’ya dayaması, bu şehre olan güvenini ortaya koyarken, Atatürk’ün atalarının yıllar önce bu topraklardan göç ettiği Kızıl Hafızlar ismiyle bilindiği unutulmamalıdır. Selanik’teki lakapları da Konyarlar yani Konyalılardır.



·     Gençler kendi aralarında organize olarak İstiklal Marşı başta olmak üzere çeşitli marşlar eşliğinde yürürken “Türkiye laiktir laik kalacak, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “Türk’üz, Türkçüyüz, Atatürkçüyüz”, “Türkiye Türk’tür, Türk kalacak”, “Ne mutlu Türk’üm diyene”, "Ata’m sana minnettarız” sloganları atarak heyecanlarını dosta düşmana duyurdular.


·     Cumhuriyet kutlamalarına mesafeli duranlara karşı belki de tepkiydi dünkü kalabalık. Dünyada eşi benzeri görülmemiş bir varoluş mücadelesi veren bir halkın kanıyla, canıyla kazandığı Cumhuriyetin 100. yılına sahip çıkmasıydı. Sessiz halk ilk defa meydanlara inerken, Konya uzun yıllar unutamayacağı coşku dolu bir kutlama yaşadı.



·     Kortej Atatürk Anıtı’na ulaştığında coşku en üst seviyelerdeydi ve “Türkiye laiktir laik kalacak, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganları yeri göğü inletiyordu.  


·     80 ihtilali öncesi şehirde yapılan Kudüs mitinginde, Atatürk Anıtı çevresinde “Heykeller yıkılsın, şeriat kurulsun” sloganları yerini “Türkiye laiktir laik kalacak, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganlarına bırakmıştı. Bir Konyalı olarak onur duydum. Konya Cumhuriyetine, Atatürk’üne sahip çıkmıştı.



·     Konya olması gerekeni kendi inisiyatifiyle yapmış, mesajını vermişti. Uzun yılar hafızalarımızdan silinmeyecek bir Cumhuriyet Bayramı’ydı. Türk Halkı, Cumhuriyetinin nice yüzüncü yıllarını kutlayacağının en net mesajını Konya’dan vermişti.


·     Yüce Atatürk’e minnet duygularımızla; Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti!   
 
Fotoğraflar: T. Sakman

TAHİR SAKMAN









 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız kişisel haklara ve yasalara uygun olmalıdır, yorumlarınızdan dolayı sorumlu olacağınızı lütfen unutmayınız.