YAŞAM SEVGİYLE BAŞLAR

03 Şubat, 2022

ŞİVLİLİKTE ŞIRLAN YAĞI SÜRMEK

 


 

Bugün şivlilik… 

şivli şivli şişirmiş
erken olan bişirmiş
iki çörek bir börek
bize şivlilik gerek
şivlilik şivlilik

Bu nakaratı söylemiyor artık çocuklar… 

Eğer kapıdaki güvenliği atlatıp içeri girebilmişlerse, biraz korkarak ellerindeki poşetleri gösteriyorlar; çünkü onların bir şivlilik torbaları bile yok… Şivliliği uzattığınız zaman çekinerek alıyorlar…

Bu hâle siz getirdiniz…

Anneler şırlan (şırlağan) yağından “bişi bişirmiyor”, şırlan yağını unutan babalar, namaz geçtikten sonra başlarına sürmüyor…

19 Ekim 19999 Yeni Gazete’deki “Sessizce” isimli köşede yazmışım: Gazeteci arkadaşlar; Yalçın Dikilitaş abimizle ve Ayşe Bağrıaçık ile birlikte belediye başkanlarını ziyaret edip, onlardan şivlilik istemiş ve şaşırtmıştık… Bu bir ilkti; çünkü mahalle aralarından çıkarmayı amaçlamıştık...

Belediye başkanlarına köklü bir Konya geleneğinin yeni kuşaklarca kabulü ve gelecek kuşaklara sağlıklı bir biçimde aktarılması için önerilerimi sunmuş ve belediyelerin öncülüğünde “şivlilik şenlikleri” düzenlenmesini talep etmiştim…

Bu önerimize önce dönemin Karatay Belediye Başkanı olan Sayın Mehmet Şen tarafından yanıt verilmiş sonra özellikle büyükşehir belediyesi ciddi anlamda Kültür Park’ta çocuklar için ve çocuk kalanlar için şenlikler düzenlemişti. 

Bu sene hava soğuk ve karlı olunca kapalı alanlarda yapılıyor ama işin tadı açık havada… Dünyanın bir başka bölgesinde olmayan bu etkinlik, şehrimize has ve tarihini bilemesek de yüz yıllardır yapıldığını varsaymak yanlış olmayacaktır.

13 Ekim 1999 tarihli Yeni Gazete’nin Cönk sayfasında şivliliği genel hatlarıyla anlatmaya çalışmışım…

Şivliliği artık neredeyse tüm ülke biliyor… ama şu şırlan yağını başa sürme meselesi önemli bilmeyenler için anlatmalıyım:

Evin hanımı eşine, sabah giderken tembih eder “şırlan yağını unutma” diye… ertesi günü kandildir, şehirde üç ayların başlangıcı “namaz” diye de tabir edilir ve mutlaka büyükler ziyaret edilir, ellerinden öpülürdü. Öyle mesajla vs. olmaz bu iş haberiniz olsun!

Adamın da o gün, unutma günü olsa gerek şırlan yağını unutur… “Yarın alırım” dese de hanımı kızar; çünkü sabah “bişi bişirilecektir” ve kızar, “namaz geçtikten sonra şırlan yağını başına sür…” ve bu deyim yerleşir Konyalının diline; ne zaman iş işten geçtikten sonra bir iş yapılmaya kalkılsa “namaz geçtikten sonra şırlan yağını başına sür” denilir.

Şırlan yağı dedikleri de susam yağıdır şimdi zaten alamazsınız, başınıza hiç süremezsiniz çünkü kilosu 150-250 TL arasında satılıyor.

Konyalı; eğer akşam fenerleri yaktıysanız şimdi şivlilik toplama zamanı, bize gelirseniz çikolata ve kek var… Sizi keklerim!

Gelemezseniz de sıkmayın canınızı Konyalılar; şırlan yağı sürün, sürebilirseniz…

TAHİR SAKMAN



Pişi

26 Şubat 2020 Konya Kültür Park'ta şivlilik kutlamaları.
Foto: T. Sakman



 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız kişisel haklara ve yasalara uygun olmalıdır, yorumlarınızdan dolayı sorumlu olacağınızı lütfen unutmayınız.