YAŞAM SEVGİYLE BAŞLAR

13 Ocak, 2023

MİNARENİN SIRRI



Blog sayfamda ve sosyal medyada “Selçuklu Ağlar Ben Ağlarım” başlıklı bir paylaşımda bulunmuş ve Hoca Hasan Camii minaresinin şerefeden sonraki kısmının aslına uygun olup olmadığını sormuştum; 17.11.2022 tarihinde… Yazıların linkleri:
 
https://www.facebook.com/tahirsakman/posts/pfbid022B63Uk9xBRxXQCEC4zpdw13FNmqM4epVZ2tntcjtgRrPq5Ki2vBtVmAJmMZpLdrpl
 
https://tahirsakman.blogspot.com/2022/11/selcuklu-aglar-ben-aglarim.html
 
Bu konuda ne basında ne de sosyal medyada iki satır bir şey göremeyince iş yine bizim Don Kişotluğumuza kaldı galiba…
 


İbrahim Hakkı Konyalı’nın, Konya Tarihi isimli ölümsüz eserinde şerefeden sonrası için şöyle bir bilgi var: “Minarenin şerefeden üst kısmı dilimli ve oluklu bir hâlde yapılmış…”




Her ne kadar kitapta yer alan fotoğraftan çok bir şey anlaşılmasa da yazıdan şerefenin üst tarafının dilimli ve oluklu olduğu gayet net bir şekilde anlaşılıyor. Buraya kadar tamam ama ya minarenin üstüne konulan kubbe?
 


Yenileme esnasında etrafını çevreleyen brandadaki fotoğrafta da böyle bir kubbe yok!
 
Daha önceki Selçuklu camilerinde hiç görmediğimizi bir tarz olmalı? Daha önceki külah gitmiş yerine Anadolu’da örneği hiç görülmeyen bir kubbe yapılmış? Hint tarzı desem değil… Tasa mı benziyor yoksa miğfere mi?
 
Bendeniz şahsen bir vatandaş olarak bekliyorum; sanat tarihçilerinden, Mimarlar Odası’ndan, Eski Eserleri Koruma Kurulu’ndan, yenilemeyi yaptıran Vakıflar Müdürlüğü’nden, bu minaredeki kubbenin sırrını?
 
Yanılmayı çok istiyorum…
 
TAHİR SAKMAN

 

Hoca Hasan Camii'nin en eski fotoraflarından birisi. Kaynak, Konya Fotoğrafları: https://www.facebook.com/photo?fbid=3495812137157756&set=pcb.3495813983824238

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız kişisel haklara ve yasalara uygun olmalıdır, yorumlarınızdan dolayı sorumlu olacağınızı lütfen unutmayınız.