YAŞAM SEVGİYLE BAŞLAR

16 Nisan, 2025

TÜRKÜ HAZİNESİ MAZHAR SAKMAN’IN SES KAYITLARI

 



TÜRKÜ HAZİNESİ MAZHAR SAKMAN’IN SES KAYITLARI
 
11 Ekim 1974… Mazhar Sakman 64 yaşının son demlerini yaşarken kaydın girişinde bizlere yani evlatlarına hatıra olsun diye seslenmiş. Merhum abim eczacı Raci Hakkı, müzisyen abim Mustafa Vedat, bendeniz Mehmet Tahir ve ressam kız kardeşimiz Vesile’ye…
 
Cumartesi günleri haftalık toplantılarda Sarıyakup Caddesi’ndeki bağ evimizde akşamları udi Cenap Kendi, kanun Kazım Büyükşalvarcı ile birlikte gece geç vakitlere kadar makara bantlara kayıt yapmışlardı. Bu kayıtların ne zaman bittiği hakkında bir tahminde bulunamıyorum ama birkaç yıl sürdüğünü söylemek zor değil.
 
Kayıt yapıldığı tarihler, babamın en sıkıntılı maddi manevi sorunlar yaşadığı bir dönemidir; sağlık sorunlarının başladığı ve ağzında eksilen dişlere rağmen yaşının getirdiği dinginlikle ve son bir gayretle türküleri seslendirmiş, çalıp söylemiştir. Onun işrete olan düşkünlüğü nedeniyle kayıtlarda zaman zaman anlaşılamayan güfteler olsa da o nasıl bir miras bıraktığının daima bilincindedir. Dönemin imkânları ölçüsünde yapılan bu kayıtları dinlerken bu hususları dikkate almamız gerekmektedir.  
 
Makara bantlarda olan bu kayıtlar, müzisyen abim Vedat Sakman tarafından önce kasetlere daha sonra da dijital ortama aktarılmıştır. Yıllar yılı sakladığımız bu kayıtların nasıl bir hazine olduğunu söylememe gerek yoktur sanırım.  
 
Bu kayıtları deşifre ettikten sonra önce “Konyalı Mazhar Sakman’dan Türküler” ismiyle daha sonra daha da geliştirerek “Türkü Hazinesi Mazhar Sakman” ismiyle yayımlama imkânı buldum.
 
Şehrimizdeki güzide üniversitelerimizin ne yazık ki Mazhar Sakman ile ilgili ciddi bir çalışması yoktur. Sakman’ın vefatının üzerinden 30 yıl gibi bir zaman süreci geçmesine rağmen şehrin semaları onun okuduğu coşkun türkülerin ezgileriyle dolmaktadır.
 
Arşivimizde bulunan kayıtları bizden sonraki nesillere de aktarmak için önce -Konya oturak geleneğinde türkülerimiz birbirini takip eden makamlarda okunduğu için- onları birer türkü olarak ayırdım. Ayırdığım bu türküleri abim Vedat Sakman dijital ortamda gerekli temizliği yaptıktan sonra onlara bir de kapak yaparak video haline getirdi.
 
Bu arşiv geleceğin araştırmacıları yanında şehrimizin türkü kültürüne gönül veren insanlar için de ciddi bir kaynak olacaktır. Sosyal medyada, blog sayfamda ve Youtube’de paylaşacağım türkülerle ilgili kısa açıklamalar da yapmayı planlıyorum.  
 
Bu uzun soluklu bir çalışma olacak. Muhtemelen yaz sonu gibi paylaşımlara başlayacağım. Örnek olması açısından 21 Kasım 1975 tarihinde yapılan ve dönemin Bölge Yazma Eserler Müdürü olan Lütfi İkiz’in takdimiyle başlayan gecede okunan Konya Methiyesi’ni takdim ediyorum.
 
Hayatımızda iyi ki türkülerimiz var, türkülerimiz gibi sevgi dolu bir dünya dilemek de bize düşüyor.
 
TAHİR SAKMAN  
 
 
 
 

 

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız kişisel haklara ve yasalara uygun olmalıdır, yorumlarınızdan dolayı sorumlu olacağınızı lütfen unutmayınız.