YAŞAM SEVGİYLE BAŞLAR

31 Ekim, 2024

ZAMAN UÇAR


 

ZAMAN UÇAR
 
Tempus fugil veya tempus fugit… Latince zaman uçar demek olduğunu bu saati alırken bilmiyordum ama bu saatte beni çeken belki de bu yazının silik güzelliğiydi… Zaman kaçağı anlamlarını da içeriyordu.
 
Kim bilir hangi evin duvarında zamanı uçurmuş hangi zamandan kaçıp gelmişti… yalnız ve umutsuz, bir köşede zamanı yine uçuracağı günlerin hayalindeydi belki de… belki de zamanı uçururken o da yorulmuş ve ıssızlığın köşesinde geçmiş günlerin ihtişamıyla avunuyordu…




 
Saatçi bir arkadaşıma uğramıştım geçen hafta, galiba bu saatin çığlık çığlığa tik taklarıydı beni çeken… Bana saati önerdiğinde arkadaşım, silik bir şekilde bana bakan tempus fugil yazısının silik ama güzelliğiydi. Ve saatin susmuş tik taklarının feryadı…




 
Saati aldım veya saat beni seçti, Alman malı ve Kienzle markaydı, günümüzde fabrika kapanmış, saat üretilmiyordu. Saat çok eski değildi ama eskinin ağırlıklı saatlerine özenerek yapılmış, muhtemelen 80’li yıllardan kalma…




 
Öncelikle bakımını yaptım ve tik takların yeniden yaşama döndüğünü bildiren seslerini duyunca… sonra kasayı bakıma aldık orijinaline uygun temizlendi, boyandı ve tempus fugil yazısını bir hattat arkadaşımız kalemle üzerinden giderek daha belirgin hale getirdi.




 
Birkaç gecedir başında sabahlıyor ve onun sesiyle cennetin bir başka boyutunu keşfe çıkıyorum… O ise koleksiyonuma katılmanın mutluluğuyla zamanı uçuruyor…




 
El mi yaman, bey mi yaman değil; saat mi yaman, Tahir mi yaman!
 
Bakalım hangimiz daha önce uçacak… bakalım hangimizin adı daha önce zaman kaçağı olarak kayda geçecek…




 
TAHİR SAKMAN  
 

30 Ekim, 2024

CENNET’TEN BİR AKŞAM

 

Nuri Cennet gözleri yaşlı türkü okurken... Fotoğraf: Tahir Sakman.



Nuri Cennet-Konya Methiyesi... Eşlik eden müzisyenler ut Fatih Çinioğlu, kanun Bekir Bulduk...

CENNET’TEN BİR AKŞAM
 
Dün müstesna bir gündü…
 
Azizi Atatürk’ün gençlere emanet ettiği Cumhuriyetimizin 101. kuruluş yıl dönümüydü. Bu müstesna günün akşamında Konya türkülerinin geçmiş dönemin son temsilcilerinden Nuri Cennet abimizi dinlemek kısmet oldu.
82 yaşındaki ihtiyar delikanlı… Yok, o benim için hâlâ Şahin Oteli’nin altındaki dükkânında Terzi Cennet abiydi. “El kârda gönül yarda” diyerek diktiği pantolonlara, ceketlere gönlünde dile gelen türkülerimiz eşlik ederdi…
 
Konya Aydınlar Ocağı’nın düzenlediği programda oldukça duygusal anlar yaşandı, o bildiğimiz Cennet abi, her zaman olduğu gibi gözü yaşlı, yüreği tutuşmuş bir halde türkülerimizi dillendirdi.

 

Nuri Cennet, Emmiler Emmiler Türkmen Emmiler

“Emmiler emmiler Türkmen emmiler
Uzun entarili salma yenliler”
 
derken Selçuklu asırlarından gelen kıvılcım dolu rüzgârların eşliğinde, yüreğimizi kavurdu. “Annem beni kaldırmışsın atmışsın” ile “Sabahın seher vaktinde” türküsünü Cennet’ten abiden dinlemişsiniz sayıyorum tüm türkü dostlarını, değilse bilin ki eksiktir duygularınız…


Nuri Cennet-Annem Beni Kaldırmışsın Atmışsın



Nuri Cennet'ten Genç Osman ile Bir gemim var adalara yaslanır türküsü...

Genç Osman’ı okurken sanırsınız ki Bağdat’ın kapısını yeniden açıyordu ve arkası; 


 “Al sana fındık fıstık
Çürük çıktı fındık
Taş üstünde kıramadık
Ak gerdanda kırdık”
 
derken de türkü metinlerimizin olduğu gibi muhafaza edilmesine işaret ediyordu.  
Cennet abi 60 yılı aşkın, türkülerimize ruh katıyor. Önümüzdeki günlerde umreye gidecekmiş, şimdiden hayırlı yolculuklar dilerken, tez zamanda sağlıkla dönmesini ve kalplerimizde toz tutan duygularımızı türkülerle yeniden uyandırmasını diliyorum.


Nuri Cennet'ten üç türkü; Turnalar-Bülbül-Eremedim Vefasına Dünyanın

 
 

TAHİR SAKMAN
 

26 Ekim, 2024

KONYA TÜRKÜ KÜLTÜRÜ II


 

KONYA TÜRKÜ KÜLTÜRÜ II
 
Folklor Kurumu tarafından yayımlanan Folklor Halkbilim dergisinin birleşik 91-94 sayısında “Konya Türkü Kültürü II” başlıklı makalem yayımlandı.
 
İlkini, Ocak-Mart 2022 yılında aynı dergide yayımladığım makalenin içeriğinde Konya türkülerinin bazılarının doğuş hikâyelerinin yanı sıra Konya türkülerinin ne kadar önemli olduğunu gösteren folklor verileri de yer alıyor.




 
Zamanın her türlü törpüsüne rağmen Konya türkü kültürünün hâlâ bakir bir alan olduğunu göstermesi açısından da makale önem taşıyor.




 
Basın Yayın Müdürlüğünü Prof. Serap Gürsoy Hoca’mın yaptığı dergi, Türk folkloruna kaynak olması bakımından da ayrı bir öneme sahip. Tüm emeği geçenleri folklorumuz adına saygıyla selamlıyorum.
 
TAHİR SAKMAN
 

22 Ekim, 2024

Mazhar Sakman'ın Türkü Hazinesi


 Vefatının 30. yılı nedeniyle babam Mazhar Sakman'ın türkü hazinesi hakkında bir sunum gerçekleştirdim. Sunumun tamamına yakın bölümü sevgili dostum merhum Zeki Oğuz'un kızı Şafak Çakır tarafından kayda alınmış ve Youtube'da paylaşılmış, izlemek isteyenler için linkini paylaşıyorum.



18 Ekim, 2024

YERGİ

 YERGİ

Bu rahatlık(!) bizi gerdi dediler
Bizim vatandaşın derdi dediler
Sonunda çözdüler asrın buluşu
Donumuzu alıp vergi dediler

TAHİR SAKMAN

16 Ekim, 2024

ROJİNARİN



 







ROJİNARİN
 
/van gölü'nde bir ay kana batmıştır
dalga dalga kaşlarını çatmıştır/
 
kızlardan çekin elinizi
yaşamdan bahardan çiçekten
geleceğimizden
çekin hoyrat ellerinizi
 
onlar annelerimiz bacılarımız
ya sen insan suretli canavar
seni doğuran anaysa eğer
 
/çektiği emekler ziyan olmuştur
hayat verdiğine pişman olmuştur/
 
TAHİR SAKMAN

14 Ekim, 2024

VERGİ

 VERGİ 


Cebimize ateş salabilirler
Cüzdanın dibine dalabilirler
Fasulye yemeyin aman dostlarım
O&uruktan vergi alabilirler 


Tahir Sakman

12 Ekim, 2024

PARSEL


 

PARSEL
 
canlar katliamda gördü sizi
uykusuzdular
yarım kaldı masum nefesler
sığamadılar
bu siyah poşet kimin parseli
 
elleriniz kirli olsa kolaydı
vicdanlarınız bayım
hangi poşete sakladınız
 
Tahir Sakman

11 Ekim, 2024

KIZÇELERİM


 KIZÇELERİM


Bugün Dünya Kız Çocukları Günü... O zaman benim dört kez kutlamam gerek... 


En değerli varlığım kızlarım; kız babası olmanın onurunu dört kez yaşattığınız için teşekkür ederim. 

 
Ayrıca üç de kız torunum var;  hepsi mutluluk kaynağım...  Benden daha şanslı kim olabilir ki bu dünyada?


Kızlarımıza daha iyi bir dünya bırakmayı seçiyorum. Güçlü kızlar güçlü ülkenin teminatıdır. Kızlarımıza aydınlık Türkiye yolunda büyük önem veren Ulu Önder Atatürk'ü de rahmetle anıyorum.


TAHİR SAKMAN

08 Ekim, 2024

SILA

 SILA



Ahınıza vahınıza 
Geç kalmış eyvahınıza
Tepkin yoksa etkin yoktur 
Yuh olsun ervahınıza


Adınıza sanınıza
Reva mı insanınıza
Sıla bebek sır olmuştur 
Ateş düşsün canınıza



TAHİR SAKMAN

02 Ekim, 2024

MAZHAR SAKMAN ŞİİRLERİ

 

Mazhar Sakman'ın el yazısıyla yazdığı cönk...


MAZHAR SAKMAN ŞİİRLERİ
 
Kuşkusuz Konya türküleri denildiği zaman akla gelen ilk kişilerden olan merhum Mazhar Sakman, yaşadığı döneme damgasını vurmuş biri olarak Konya türkü kültürünün önemli bir parçası olarak türkülerimizin geleceğine de ışık tutan bir sanatçımızdır. Hem alaylı hem mektepli olması ve bunun yanı sıra bando astsubayı olarak uzun yıllar görev yapması nedeniyle Batı müziğine de hakim olması, 12 tellinin yanı sıra fasıllarda tambur çalması onun çok yönlü birikimini de anlatır. Bu birikimini, Samsun Ladik Köy Enstitüsü’nde bando kurarak zirveye taşırken hiçbir zaman Konyalı kimliğini unutmamış, üzerinde bir nişan gibi taşımıştır.
 
Konya türkülerinin geleceğe taşınmasında bu birikimini türkülerimizi notaya alıp yayımlayarak da önemli hizmetleri olmuştur.
 
Mazhar Sakman gibi çok yönlü sanatçılarımız çoğu zaman hayatlarını kazanmak için farklı meslek dallarında çalışmışlar ve hiç kimseye muhtaç olmamışlardır. Merhum Sakman bunca sanat birikimine rağmen saat tamirciliği yaparak geçimini temin etmiştir. Özellikle antika saatlerin tamiriyle uğraşarak şehrimizdeki saatçilerin arasında haklı bir üne kavuşmuştur.


Cönkün ilk sayfası...


 
Babam Mazhar Sakman’ın bugüne kadar hiç anlatmadığım şairlik yönünden bahsetmeliyim. Babaannem Vesile Sakman’ın irticali şiirler söylediğini ve günümüze ulaşan dörtlüklerinden zaman zaman söz etmeme rağmen babam Mazhar Sakman’ın şiirlerinden yok denecek kadar söz ettiğimin üzüntüyle farkına vardım.


    
Cönkün fihristi...

Mazhar Sakman’ın şiirlerinde ilk gözünüze çarpan yoğun bir duyguyla gurbet teması öne çıkar. Bunu uzun yıllar Konya dışında olmasına bağlayabiliriz. Okul hayatından başlayarak önce başçavuş rütbesine kadar yükseldiği ordu hizmetindeyken görev yaptığı yerlerde sonra köy enstitüsünde öğretmenlik yaptığı dönemlerden kalma bir hüzün olmalıdır.
 
Esasen Konya’da o dönemlerde söz sahibi olmuş âşıklarına bakarsanız ve Sakman’ın okuduğu türkülerdeki güçlü mısraların da Sakman’ın şiirlerinde etkili olduğunu varsaymamız mümkündür. Geçmişte şiirin hayatımızdaki yoğun rolü de bu etkiyi getirmiş olmalıdır.
 
Mazhar Sakman, ilk gençlik yıllarında Konya Muallim Mektebi’nde öğrenci olduğu dönemlerde beğendiği şairlerin şiirlerini yazdığı bir defter arşivimizdedir. Bu şahsi cönk bile onun edebiyat tutkusunu açıklar gibidir. Eski Türkçeyle kaleme aldığı bu cönkte dönemin şairlerinin şiirleri yer almaktadır. 1931 tarihinde yazılmaya başlanan 55 sayfalık cönkün son sayfasında da Latin alfabemiz yer almaktadır.
 
Sakman’ın ulaşabildiğimiz şiirleri çok fazla değildir; tıpkı o da annesi Vesile Sakman’ın şiirleri gibi yazıdan ziyade sözlü kültürün bir parçası olarak büyük bölümü kaybolmuştur. Elimize ulaşan şiirleri dostlarının gazete köşelerinde yayımladıklarından ibarettir. Ayrıca kendi el yazısıyla dostlarına hediye ettikleri dörtlükler ile yakın dostu Hattat Hüseyin Öksüz’ün talebelik dönemlerinde yazdığı bir dörtlük ve nihayet mezar taşına yazılmasını vasiyet ettiği bir dörtlük vardır.


Selçuk Es'in Büyük Konya Ansiklopedisi'ndeki Mazhar Sakman maddesi...


 
Merhum Selçuk Es’in Yeni Konya gazetesinde 1972 yılından itibaren yayımladığı dört adet koşma ile yine merhum Es’in Yeni Konya gazetesinde tefrika ettiği Büyük Konya Ansiklopedisi’nde bir dörtlüğü vardır.
 
28.7.1972 tarihinde Büyük Konya Ansiklopedisi’nde Sakman’ın kısa bir biyografisine yer veren Es, kendisinin de hasbelkader kanun çalması yönüyle de Sakman’dan övgüyle bahsederken “iyşü işret düşkünlüğü” nedeniyle zaman zaman sıhhatinin bozulduğundan da bahsetmiştir.  
 
“Mazhar Sakman’ın oldukça zengin bir söylediği koşma, divan ve semailerden müteşekkil eserleri olup aşağıdaki koşma da bir hatıra olarak kendisi tarafından Ansiklopedimize gönderilmiştir, aynen sunuyor teşekkürlerimizi bildiririz:“ şeklindeki açıklamasından sonra bir dörtlüğüne yer vermiştir. Koşmanın tamamı ne yazık ki mevcut değildir. Dörtlük şöyle:
 
Görmedi Dünya’da vefayı Mazhar,
Açılsın gönlümüzde eyyamı bahar.
Çok söyledim canan, darılma zinhar,
Meram bağlarında gezdirdin beni.


Selçuk Es'in şiirleri yayımladığı Yeni Konya gazetesinin kupürü.


 
Selçuk Es tarafından Yeni Konya gazetesindeki Sohbetler isimli köşesinde 15 Kasım 1972 tarihinde “Mazhar Sakman ve iki koşması” başlıklı makalesinde Sakman’ın sanatından övgüyle söz ettikten sonra “İstanbul Türk Folklor Araştırmaları dergisinde yirmi yıl evvel yayımlanmış bir koşması ile bu yılki ramazan içerisinde bizzat göndermek lütfunda bulunan sofiyane son koşmasını aşağıda meraklılara sunarken Ulu Tanrıdan cümleten uzun ömürler temenni eder muvaffakiyetler dilerim” şeklinde yazdıktan sonra aşağıdaki iki koşmayı yayımlamış.
 
 
ESKİ KOŞMASI
 
Mihnetli dünyanın türlü gamine,
Acap sözden sazdan fayda olur mu?
Ayrılığın koru değse semine;
Acap sözden sazdan fayda olur mu?
 
Diyar diyar, gurbet ile çıkarsak;
Düşmanlardan ıraklara kaçarsak;
Han bulamaz sokaklarda yatarsak;
Acap sözden sazdan fayda olur mu?
 
Yavrularım ardım sıra ağlaşır;
Babam nerelerde diye söyleşir;
Gün olur da kuzu gibi meleşir;
Acap sözden sazdan fayda olur mu?
 
Sükûnu yok buraları nideyim;
Sazı alıp yedi dağa gideyim;
Ahvali belirsiz nasıl ideyim;
Acap sözden sazdan fayda olur mu?
 
Uzaklardan ben bir haber alamam;
Pek dardayım daha fazla duramam;
Murad itsem yollarını bilemem;
Acap sözden sazdan fayda olur mu?
 
Gurbete gönderdim üç satır yazı;
Bu yıl şöyle böyle geçirdik yazı;
Mazhar’a söyletir gel bazı bazı;
Acap sözden sazdan fayda olur mu?
 
 
SOFİYANE KOŞMA
 
Eğer lafzı Celal vird eylersen,
Ki ukbada kâşane daha neler var,
Ol Muhammet Mustafa’yı serd’eylesen,
Şiricde [sırıç] ne umhane daha neler var.
 
Oku evvel bilirsen ahdı atiki,
Fehmet ol zeman nebi’i hadiki,
Ahir zaman mürseli, nebi sadiki,
Ahdi cedidi refahgâh daha neler var.
 
Ketebi ilahîyi tasarru et,
Esmai ilahiyi tecbit et,
Elkabı Muhammediyi teşbiye et,
Tefsiri hadiste daha neler var.
 
İkra eyledi Hallaki cihan,
Ta’at üzre ümmi süruru cihan,
Ecmainle yarlığa halimiz pünhan,
Ol yevmil’mev’udda daha neler var.
 
Habibi Ekrem nebi’i füyuzat,
Deriğ etme hatırdan saat, be saat,
İs’lar’de eylerim her dem münacat,
Mazhar gibi aciz daha neler var.
 
Elfakir Havace Mazhar
10 Ramazan 1392


Bir başka şiirin kupürü.


Merhum Es yine aynı köşesinde 21 Mart 1973 tarihli “Mazhar Sakman’dan bir koşma” isimli yazısında ise şu şiire yer veriyor. Şiirde merhum Es’e daha önceki makalesinde iyşü işret düşkünlüğünü yazdığı için bir göndermede de bulunuyor Mazhar Sakman:
 
KOŞMA
 
Ey hasnayi âlem incittin beni,
Sitemlerin sinede rahneler açar.
Değişmem cihana gayşettin beni,
Bu cevrin dilimde, naleler açar.
 
Seyragâh âlemin bir garip aciz,
Dil hastasıyım elzem bir tabib naçiz,
Derdime deva ol ev tayyip’pekiz,
Lâkaydın derunda yâreler açar.
 
Bilvefadır herkes kelâmı bilmez,
Cehle garkolmuş allâmı bilmez,
Onbeş yıl gurbette selâmı bilmez,
Bu ham akatin çeşmimde zareler açar.
 
Nuş edelim bade, nereye varılır,
Hoca demkeş diye Selçuk’bey darılır,
Efganıma yavrular, boynuma sarılır,
Peymane hayalimde kareler açar.
 
Akdara murikim sermest gezerim,
Alâmdan mahzuzum bi basir sezerim,
Hakka müteveklilim bihaber ezerim,
Dilârat’ın ömrümde pazeler açar.
 
Söyleyemem bir dahi ben bu sözleri,
Enini iftirakım şehlâ gözleri,
Affeyle Kibriya illâ bizleri,
Mazhar’ın kalbinde nureler açar.



Mazhar Sakman'ın Münacaat'ının yayımlandığı gazeteni kupürü...


Yine Yeni Konya gazetesinin 28 Temmuz 1973 yılında yayımlanan nüshasında Selçuk Es’in “Düşünce Alanı” isimli köşesinde Mazhar Sakman’dan bir münacaat başlıklı makalesinde “Üstadın bana göndermek lütfunda bulunduğu (Cenabı lemyezele koşma tarzında Münacaat) başlıklı yazısını Yeni Konya okurlarına sunarken Folklör meraklılarına da bir doküman vermiş olacağım kanısındayım” dedikten sonra aşağıdaki şiiri yayımlıyor. Mısralar arasında yağmur dilekleri göze çarparken o yıl Konya’da bir kuraklık yaşandığına işaret ederken ailevi nedenlerle evlatlarından da ayrı kaldığını vurguluyor.
 
MÜNACAAT
 
Ey feyyazı mutlak, ey bari hüda,
Rahmetinden bizi mahrum buyurma,
Ger yevm’i mevud’da kalırsak cüda,
Halk içinde bizi mahzun buyurma.
 
Heft’ü cihana sığmaz pür isyanımız,
Kaf dağı misali; pür nisyanımız,
Na’beca tevildir pür nesvanımız,
Bizi germekten makrus buyurma.
 
Hasret oldu suya cihadat bile
Mağfiret dilemek, pek kolay dile,
İnsanlarınşimdi ef’alı bile,
Ger narında bizi efzun buyurma.
 
İhsanını bekler gökte gözümüz,
Bir günahkârız heman siyah yüzümüz,
Tesin etmez cehle sözümüz,
Şarabı Kevser’den mahrus buyurma.
 
Yağmur diye ağlar, koyun kuzular,
Rabbın gazabından ciğer sızılar,
Hıfz buyur halik kara yazılar,
Bizleri ihra’ra makruz buyurma.
 
Musallaya çıktık üç gün üç gece,
Yalvardık Kebir’ya’ya söyledik hece,
Nadan kelâm bilmez ey naçiz noca,
Penhanından bizi mahzun buyurma.
 
Kar’a hasret kaldı ol yüce dağlar,
Susuzluktan kurudu bahçeler, bağlar,
Bu efgân ve kıhıt ciğerim dağlar,
Yarab bizi rahmetinden mahzun buyurma.
 
Zinhar kelâmları sazla söylerim,
İhra’ya meylim var dehri neylerim,
Gurbette yavrular, gönül eylerim,
Eltafından bizi mahzun bırakma.
 
Garip MAZHAR der ki çokça biz azdık,
Sözümüz arife, ol ol cihet yazık,
Ebucehil gibi kuyumuz kazdık,
Bab’ı hacette’yiz maksur buyurma.
 
17 Nisan 1973
Elfakir pür taksir havace
Mazhar


Eski Türkçeyle Mazhar Sakman'ın kendi el yazısıyla yazdığı dörtlük.


Elimde bir kağıda yazılmış bir dörtlük var. Babam kendi el yazısıyla eski Türkçeyle yazmış ve hatıra olsun diye vermiş. Sanırım yazdığı dostu da bana vermiş, kim olduğunu hatırlamıyorum ama üzerinde 18.4.1991 tarihi var. Kâğıdın arka yüzünde ise dörtlüğün Türkçesi yer alıyor:



Aynı dörtlüğün Türkçesi...

 
Meskenim dağlar başı seyrana hacet kalmadı
Nuş ittim dolu ağu dermana hacet kalmadı
Müstekârdır tabiban lailaç Hoca Mazhar’a
Hayfa ki uhibban lokmana hacet kalmadı
Elhac Mazhar
 
Söz konusu şiiri, şehrimizin dünyaca ünlü hattatı Hüseyin Öksüz’e de vermiş ve Sayın Öksüz’ün talebelik dönemlerindeki yazmıştır. Bir dönem Hüseyin Öksüz’e talebe olmakla onurlanan kızım Şule’nin evindeki en nadide köşesinde hatıraları canlandırmaktadır.  


Hattat Hüseyin Öksüz'ün talebelik dönemlerinde hat ile yazdığı Mazhar Sakman'ın dörtlüğü.

 
Şiirlerimin bu dörtlükten sonra hükmü kalmamıştır. Bunca yıldır yazdığım şiirlerde böylesine bir duygu ve anlatım yakalayamamış olmanın hüznü beni yakarken, bu dörtlüğü söyleyenin babam olması hüznümü artırmalı yoksa azaltmalı mı, bilemedim…
 
Dörtlükte merhum Sakman’ın nasıl bir düş kırıklığı içinde olduğunu ve hüznünü hissetmemek mümkün değil. Dörtlüğün yazılı olduğu pusulanın üzerindeki tarihi baz alırsak vefatından üç yıl önce 81 yaşında yazdığını varsayabiliriz. Bu muhteşem dörtlükte anlatılanları tasvir etmek benim için duygusal açıdan oldukça zor. Dünyadan bu kadar soğutan neydi babamı bilmiyorum ama oturakların meşhur sarı oğlanı nasıl bir üzüntüye kapılmış ki bu mısraları adeta bir ilaç gibi terennüm etmiş.
 
Dağlar başını mesken tuttuğunu, derin bir yalnızlık içine gömüldüğünü ve artık dünyayı seyretmenin bir anlamının olmadığını söylüyor ve zehir içtiğini, dermana ihtiyacının kalmadığını belirtiyor. Dörtlüğün devamında hüzünlerinin, hayal kırıklıklarının kronik hale geldiğini belirterek tabiplere sesleniyor ve artık ilacın kâr etmeyeceğine işaret ediyor. Dostlarından da bir vefa görmemiş olmalı ki onlara da sitem ederek Lokman Hekim’e bile gerek duymadığını söylüyor.
 
Geçmişin ihtişamlı günleri aklına gelmiş olmalı… Dolu dolu yaşanmış bir ömrün sonunda yalnızlığın ne olduğunu en çok sanatçı ruhlu insanlar bilirler. Babam da böyle hüzünlü bir günde bu dörtlüğü yazmış olmalı. O yıllarda birlikte yaşamamıza rağmen ne bu dörtlükten haberim oldu ne de babamın hüzün dolu yalnızlığından… Kendime çok kızıyorum ama umarım ki şiirlerini yayımlamam vesile olur da beni affeder…
 
Bu dörtlükle ilgili olarak daha önce yazdığım bir makalede de şiir ayrıntılı olarak incelenmiştir. Okumak isteyenler için link: https://tahirsakman.blogspot.com/2022/10/meskenim-daglar-basi.html
 
Genel olarak baktığımız zaman ağdalı bir Osmanlıca ile kaleme alınan şiirlerdeki dini duyguların yoğunluğu hemen göze çarparken mahlas olarak Mazhar’ı seçmiştir.
 
7 Eylül 1994 yılında babam sır oldu… Babam son günlerinde şehrimizin önemli müzisyen ve bestekârlarından Timur Alpsakarya bana bir kağıt getirdi. Kâğıtta bir dörtlük yazılıydı ve bu dörtlüğün mezar taşına yazılmasını vasiyet etmiş:

 
Ol kadar mağmum seng-i mezârım acep nedendir
Şu hâk içre metfun olmuş yatan cânip bedendir
Sorma zâir pür melâl hâlini Hoca Mazhar’ın
Râh-ı ebediyete zâr ü zâr ağlayıp gidendir
 
(Mezar taşım neden üzüntülüdür, toprağa gömülen garip bedendir, sorma ziyaretçi Hoca Mazhar’ın üzüntülü halini, ağlayarak ebediyete gidendir.)


Tahir Sakman, babası Mazhar Sakman'ın Üçler Mezarlığı'ndaki kabri başında
 yıl 1999...

 
Her ne kadar babaannemin ve babamın duygu yoğunluğunu ve kalitesini yakalayamamış olsam da ailemizin şiir geleneğini sürdürmek de bana kaldı. Abim Vedat Sakman, babamın müzisyen genlerini şarkılarıyla sürdürürken, kız kardeşim Vesile de ressam olarak sanatın bir başka dalında çalışmalarını sürdürmektedir.
 
Biz Sakman ailesi olarak şehir kültürüne olan hizmetimizin boşa gitmediğini görmenin kıvancını yaşıyoruz. Gelecek kuşaklardaki olası Sakmanların da bu yolda yürümesi en büyük temennimizdir.
 
TAHİR SAKMAN
 
 
 

01 Ekim, 2024

ŞEHRİN YAŞAYAN TÜRKÜ EFSANESİ: NURİ CENNET


 80’li yıllardan bir hatıra, soldan sağa; Divan Sazı Mazhar Sakman, solist Nuri Cennet, Udi Hakkı Zambak… (Fotoğraf: Kemal Soylu)

ŞEHRİN YAŞAYAN TÜRKÜ EFSANESİ: NURİ CENNET
 
O Konya türkülerinin yaşayan bir efsanesidir… Sonra çok ah, vah edeceksiniz tıpkı diğerlerini kaybedince yaptığınız gibi ama elimizden bir şey gelmiyor…
 
Yıllar önce; “4 Ağustos 1999 tarihinde Yeni Gazete’nin Cönk” ekinde bir Konya oturağı sonrasında yazmıştım; başlığı Âşık Şem’i’den mülhem, tam da onu anlatıyordu: “Cennet’ten bir nida geldi güllere…”


4 Ağustos 1999 tarihli Yeni Gazete’nin Cönk ekinde yazdığım yazının kupürü…



Tanımayanlar için söyleyelim o, kelimenin tam anlamıyla âşıktır; gözlerinden yaşın dindiğini hiç görmedim.
 
Süleyman Şenel anlatıyor; “Kayıt için stüdyoya girdiğimizde çok insanın bir seferde okumasının mümkün olmadığı türküleri, büyük saz ustalarının önünde gözlerinden yaşlarla okudu, tüylerim diken diken oldu…”


Nuri Cennet türkü söylerken kendinden geçiyor, gözleri yaşlı, yıl 2002… (Fotoğraf: Tahir Sakman)


Hele bir “Sabahın seher vaktinde” okumuş ki seherin o naif duygularını iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Sonra “Annem beni kaldırmışsın atmışsın…” Yaşların özgür kaldığı anlardır bu anlar, Nuri Cennet’le beraber siz de gözlerinizdeki yaşlara boğulursunuz… Ağlayan Nuri Cennet değildir; ağlayan, Konya’dır, türkülerimizin unutulmuşluğudur, Selçuklu’dan beri süregelen türkü hazinemizin yitip gitmişliğidir. Hüznümüz bundandır…


2002 yılından bir hatıra, soldan sağa; Udi Kemal Pekçağlar, Solist Nuri Cennet, Divan Sazı Muharrem Ezder. (Fotoğraf: Tahir Sakman)


 
Nuri Cennet abi… aslında soyadı Büyükbahçıvan’dır ama aile lakaplarını, şehir, ona soyadı olarak yakıştırmıştır… Gerçekte de o, sesiyle cenneti çağırır gibidir. Bugünlerde yaşı 82 olsa da hâlâ türkülerimizin coşkunluğu gibi ayakta ve dimdik, gür sesiyle yine eskisi gibi kalplerimizde eski Konya’nın rüzgârlarını estirmektedir.
 
Tam bir derviştir; türkülerimizin içindeki özü yakalamıştır, hele hele Âşık Şem’i’nin herkesi yüreğinden vuran mısralarını terennüm ederken uhrevi duygularla içinizi ısıtıverir… tıpkı lakabındaki gibi cenneti size sunar, bulutların arasındaki sevgi dolu bir dünyaya girmek de size kalır.


2002 yılındaki bir kayıt esnasında Nuri Cennet ve Tahir Sakman… 


 
“Annem beni kaldırmışsın atmışsın” derken… “şehir” bizler için bir anadır ve yalnızlığımızın tozunu alır bu türküler ve yeniden hatırlatır bize cilalı yalnızlıklarımızı… Şehirdeki folklor adamlarının yalnızlığı, çığlık çığlık büyür gözlerimizde… sanki bu türküleri ecdat söylememiş gibi, sanki bu sesler; dünün, o ihtişamlı Selçuklu asırlarından bize yadigâr kalmamış gibi… sanki payitahttan geriye kalan birkaç türküyü bile çok görmüşler gibi yüreğinize gömdüğünüz türkülerin sesleri yankılanır, eşlik eder ömrünüze…



Takribi yıl 1984, Elimizden Obamızdan isimli TRT programı çekimlerinden bir görüntü, Soldan sağa; Divan Sazı Yumurtacı Osman, Kanun Mehmet Gönülal, Cura Ali Korkal, Udi Hakkı Zambak, Divan Sazı Mazhar Sakman, Solist Nuri Cennet, Bağlama Rıza Konyalı, Cura Mustafa Yılmaz, Divan Sazı Muharrem Ezder, Ritm tef Rahmi Konak, Kaşık Şükrü Çelik… (Fotoğraf: Kemal Soylu)


 
Cennet abi türkülerle büyüyen ömründen bir demet sunmuş Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yayımlanan “Konya’nın Sazında Kırk Türkü” isimli kitabında…Hatıralarından söz etmiş, hakkında yazılanların kupürlerine yer vermiş ve okuduğu türkülerden bir demet sunmuş…Anılarından bahsederken merhum babam Mazhar Sakman’ın, dedesi Yorgancı Recep’le birlikte sünnetinde çaldığını anlatmış… ve diğer Konyalı müzisyenlerden övgüyle söz etmiş. Belleklerimizde yer eden fotoğraflara da yer verilmiş kitapta.


Nuri Cennet Konya’nın sazında kırk türkü isimli kitabıyla… (Fotoğraf: Tahir Sakman)


 
Folklor için yapılan her adımın arkasındayız ama… kitapla ilgili yazacaklarımızı sonraya bırakıyorum…
 
Cennet abi, ilerleyen yaşına rağmen hâlâ eskisi gibi gür ve yanık sesiyle, gözlerindeki yaşlarla türkülerimizi gelecek kuşaklara taşımanın mücadelesini veriyor. TRT repertuvarına beş Konya türküsü kazandırmanın onurunu da yaşayan Cennet abiye nice türkülü yıllar diliyorum.
 
Nuri Cennet’in daha önce Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yayımlanan bir CD’si var; bu CD’lerin Konya türkülerinin, Cennet abinin repertuvarının tamamını kapsayacak şekilde yapılması, son kuşağın büyük ustalarıyla türkü söylemiş onlardan el almış ve günümüzün efsanesi olmuş bir ustaya ve şehre çok yakışacaktır…


Nuri Cennet’in tarafıma imzaladığı kitabın sayfası…



 
Hatta bir adım daha atarak yerel kültürümüzün türkülerini yaşatacak bir ekip kurmak çok da zor değil. Şehirde türkülerimize gönül vermiş, usta-çırak disiplini içinde yetişmiş, türkülerimizin nice isimsiz kahramanları var, onlara sahip çıkılarak türkülerimizin gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli bir rol üstlenilebilir.


Nuri Cennet ve Tahir Sakman… (Fotoğraf: Tahir Sakman Koleksiyonu)



 
Uzun yıllardır birlikte çalıp söyleyen ve kurdukları dernekle birçok yarışmaya katılıp ödül alan arkadaşlarımıza; çalışabilecekleri, derneklerinin tabelasını asabilecekleri bir yer tahsisi, defalarca söz de verilmesine rağmen bir türlü gerçekleştirilememişti. Belki de şimdi tam sırasıdır ve böyle bir ekiple, Cennet abinin sesinden türkülerimizin CD’ye kaydı için bu ekip önemli bir fırsat olabilir. Kaynağından kayıt yapmak, türkülerimizi birinci elden muhafaza altına almak demektir ki bu da belediyelerimize oldukça yakışacaktır…
 
Geçtiğimiz ay Cennet abiyle birlikteydik, beni kırmadı yanık sesiyle Fırın üstünde fırın türküsünü okudu. Yılmaz İpek tarafından babam Mazhar Sakman’dan derlenerek TRT repertuvarına kazandırılan bu türkümüzün bende özel bir yeri vardır. Türküyü Cennet abinin çıplak sesinden dinlemek isteyenler linke tıklayabilirler…


Nuri Cennet-Fırın üstünde Fırın
 
TAHİR SAKMAN